vineri, 6 iunie 2008

Mai tii minte?


Tu mai tii minte cum asteptam seara racoroasa zilei de vara sa iesim la un pase pase, o "Ascunselea" ,“Ratele si vanatorii” sau "Atinselea" ? Mai tii minte cum imparteam acadelele , nuga si paharul de suc luat de la TEC?...uneori faceam impresii care si ce gust avea ciocolata pe care am mancat-o acum 3 luni. Cum deveneam tristi dupa ce am spart o minge de fotbal sau ne rugam de vecini sa ne restituie mingea data din greseala la ei in baie.
Mai tii minte cand intram in casa cu mainile gri de praf si juliti pe coate si genunchi, mirosu spirtului si al rivanolului ? Lihniti de foame si de sete, aproape lesinati de oboseala.

Tu mai tii minte cum stateam cu nasul lipit de geam asteptand sa ninga , cu gandul ca vom face anul acesta cel mai mare om de zapada ? Cum stateam sa repar sania astfel incat sa alunce mai bine pe partie. Cum ne puneam cate 3 pe o sanie, iar cel mai vanos sa ne traga de-a lungul strazii. Mai tii minte razboiul cu bulgarii de zapada, cazematele din zapada, apoi ne incalzeam in casa scarii ?
Sa nu uiti de mirosul cozonacului proaspat scos din cuptor si de toate bucatele frumos aranjate pe masa , asa era craciunul.

Nu aveam griji si nici probleme, aveam zambete si idealuri.

Incerc sa le aduc aminte celor de generatia mea.
Celor care nu au avut telefoane mobile de la clasa I, celor care nu erau atat de preocupati de imaginea lor si daca erau emo sau nu. Celor care ascultau Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si Take That. Celor care nu auzise de manele, iar singurele melodii de chef erau cele de hora chiar daca nu stiam pasii. Celor care (poate) au avut freze pieptanate si cu carare pe mijloc, nu toti avand paru ca o pisica curentata.

Dar acum, voi viitorul nostru, precum noi ne imparteam bomboanele mentos si gumele turbo asa voi va ganditi la ce club sa mergeti sa fumati ca turcii si sa beti alcool pana cand intrati in coma.
Noua ne era rusine sa mergem fara tema facuta la scoala, iar voi nu stiti cum sa mai emiteti aere si sa fiti cei mai "cul" si cei mai "tru". Ne era frica sa comentam la profesori, iar voi va luati la bataie cu ei. E o rusine pentru voi, si nu in ultimu rand pentru noi.

Noi suntem cei care scriam in oracole de cine ne place, care "ceream prietenia" si inroseam la cuvantul "sex". Noi nu ne dadeam bip-uri sau buzz-uri pe messenger , noi ne fluieram ca sa iesim la joaca. Purtam pantaloni evazati si geci de blugi, nu aveam haine cu 10 numere mai mari si nu scuipam seminte ascultand manele la mobil in fata scarii. Iar fetele nu se macheau de parca aveau mucegai pe fata.
Noi ne jucam Street Fighter si Tetris la jocuri electronice, noi am descoperit "dial-up" si stateam doar 10 minute pe internet, iar voi 24 din 24 si 7 din 7 cu ochii beliti in monitoare nu vedeti cum viata trece pe langa voi. Nu vei stii niciodata cine au fost tom&jerry, popey, goofy, pluto, mikey mouse, duffy duck, chip si dale, bugs bunny, pe cand casetele cu ei erau bijuterii pentru mine.


Aveam ambitii si dorinte modeste, dar nici de ziua noastra la care se canta "La Multi Ani" si nu "Happy Birthday" nu primeam ce ne doream. Ce mobile de ultima generatie sau ultimu model de playstation, soldateii din plastic si bicicleta mult visata inca mai le mai pastrez in minte.
Dar nu, voi vreti mai mult, ma mira faptul ca un copil proaspat de buletin se gandeste la ce masina o sa conduca, cum sa fie in trend, ce melodie noua de la 50 Cent sa asculte, daca sa isi cumpere puma, nike sau adidas, daca se vopseste in cap sau nu, sau daca a primit vreun comment pe Hi5.

Ma astept la comentarii de genu -> "pff, c3 pr@F 3sty, nu @i pic de styl" . . . asa o fi, indiferent de ce ai scris tu acolo chiar daca nu prea stiu klingoniana, dar tu nu ai pic de copilarie, maturule. Exact, asta e problema voastra, vreti sa va maturizati prea repede pe cand copilaria e cea mai dulce din viata.

Pentru cei pe care i-am pus pe ganduri si se regasesc in aceste randuri, mi-a parut bine.

3 comentarii:

Miruna spunea...

Desigur ... in timp ce citeam de la un zambet am ajuns la un o privire seaca si de aici a fost doar un pas spre acea privire trista ce chiar isi aduce aminte de toate acele momente precizate de tine.
Si totusi te face sa gandesti si mai mult la aceasta problema ...
Mai ales ca in ultima perioada eu cel putin aflu multe lucruri care pur si simplu ma socheaza.
Si te mai gandesti ca parintii si bunicii nostri ne spuneau : "pe vremea mea ... " ! La noi diferenta de varsta a ajuns abia la vreo 3 4 ani si deja am putea sa spunem acelasi lucru !
Nu mai exista copilarie ...
Nu mai exista "telefoanele" facute din pahare si o sfoara cu care vorbeai dintr o camera in alta ...
Nu mai exista statul afara pana la ora 20:00 doar pentru ati asculta parintii si a te uita cu ei la filmul de pe ProTV.
Acum exista minute pe cosmote,filmele de pe net,mancatul la calculator,iesitul in club pana la ora 23 la 13 ani ..
E chiar foarte trist ..
Se pot spune multe lucruri,dar mi e teama ca as putea comenta un articol cat un articol ...

Anonim spunea...

Chiar e adevarat...fac parte din generatia dinainte cand mancam gume turbo cum ai spus si u...dar se pare ca pustii din ziua de azi numai stiu sa fie copii..sa se bucure si sa traiasca adevaratele clipe frumoase ale vietii...vor doar sa fie "za best from za rest" cum se zice acum domne'!! Oricum mi-a placut ce ai scris si e foarte adevarat!!

Esk spunea...

Aplauze :)